August 23, 2013

Bersalin Induse


Assalamualaikum...

Nurul belum bersalin lagi...

Pagi-pagi dalam pukul 7.30 dah masuk ubat dah...

Suami sampai, terus bagitau dah masuk ubat.

so....

Kena duduk tegak tanpa bergerak selama sejam dan

tunggu sakit...

boring la tunggu macam ni...


dalam pukul 12 tengah hari macam tu, 
barulah terasa sakit...

Allah saje yang tau macam mana rasa sakit tu...







Ni semua gambar adik nurul yang ambik..
Dia kata tuk simpanan dan senang nak tunjuk kat anak bila dia besar nanti..

Suami duk tolong urut kaki lah, pinggang lah...
pastu duk suruh sabar la..



Dalam pukul 2 macam tu, Doc panggil nak check jalan, 
Jalan baru 2cm..

then ajak umi pegi toilet, masa tu rasa ada bunyi macam 
''ketak'' barulah tau, air ketuban dah pecah...
pastu ada darah keluar...

Bila dah rasa sakit sangat, suruh husband panggil nurse...

rasa macam baby nak keluar anytime je...


August 9, 2013

Raya di Hospital HTAA



Assalamualaikum..

Hari raya kedua disaat ramai orang masih sibuk beraya
dan ziarah sedara-mara, 
aku di sini bersama suami...


PUSAT BERSALIN RISIKO RENDAH
HOSPITAL TENGKU AMPUAN AFZAN


Suami sampai tertidur menunggu Doc bertugas panggil..

Muka senyum, tapi dalam hati takut..
sakitnya bila Doc check jalan..






Ahamdulillah, masuk wad dah...

Doc Pakar cakap esok pagi diorang akan induse,,,,

ramai cakap sakit bila induse ni...
(Google dan baca kisah orang bersalin)


Doakan Nurul ye...






August 6, 2013

Serah Diri untuk Induse 40weeks


Assalamualaikum...

Pagi tadi, 6/8/2013, Nurul pergi HTAA
sebab Doc suruh masuk wad

Serah diri sebab dah 40minggu..
Nurul dah tau kena Induse, ada kencing manis masa mengandung..

Mana taknya, coklat dan icecream tak dapat dipisahkan...
Makin menjadi-jadi adala..



Pagi tadi, ayah Nurul temankan pergi Hospital.
Husband dah balik Puchong..




Sempat lunch lauk Hospital sementara menunggu Doc 
buat lawatan petang..
Harap-harap boleh balik...

SAYA NAK RAYA DULU...
TAKMAU RAYA KAT HOSPITAL!!




Tiba ada seseorang datang menegur, rupanya kawan di 
INSTAGRAM...

Tak pernah bertemu, hanya bersembang di IG je,,

Bea dah kena Induse pagi tadi...

Masa ni, Bea tengah sakit. Nurul temankan dia jalan untuk
 jalan buka dan permudahkan proses bersalin nanti...

Doctor Pakar dah buat lawatan, sekali datang, hampir 10orang 
kerumum katilku...
Seorang Nurse baca detail, sebab apa masuk wad and bla bla bla....

Bila Pakar tanya kenapa masuk wad, Nurul jawablah
Saya ada GTT, Doc suruh masuk wad.
Tapi saya xda sakit apa pun lagi..

Diorang buat analisis jantung baby, 
punyalah bising alat tu..
Nurse suruh gerak baby dalam perut sebab jantung dia
selari je.. Means baby tengah tidur masa tu..
Kalau tak ok jantung baby, Doc Pakar tak bagi balik..

Puas pulak nak gerak baby..
Geletek sana sini...

Perkara baru buat diri Nurul...
Nak gelak, tapi layan je...


Nasib baik Doc bagi balik.. sempat la raya dulu...

sambil tunggu documen keluar hospital, kita minum petang dulu la ye...



BYEBYE Hospital...

Lepas raya saya datang balik...

August 3, 2013

My Banana Split Receipe



Assalamualaikum...

Time-time mengandung ni, Nurul memang suka makan benda manis-manis..
Contohnya Banana Spilt..

Senang sangat nak buatnya..

Bahan-Bahan asasnya:

 Pisang...

Nurul guna Pisang Montel je


pastu potong 
separuh untuk base
yang serong serong tu untuk hiasan...


Ice Cream..

 Nurul panggil biskut rokok..


 Honey star

 coklat M&M



Lastly, jadilah macam ni...

makan ikut citarasa sendiri...

Boleh try sebab senang je nak buatnya...